درمان اختلالات کف لگن چگونه امکان پذیر است؟ اختلالات کف لگن در بانوان شامل هرگونه درد و یا اختلال در رحم، دهانه رحم، واژن، مثانه و یا رکتوم میباشد. آیا می توان این اختلالات را درمان کرد؟ در صورت عدم درمان این اختلالات چه می شود؟ این مقاله را بخوانید
اختلالات شایع کف لگن در بانوان
برخی از انواع این اختلالات که شیوع زیادی نیز دارند عبارتند از:
- بیاختیاری ادرار
- بیاختیاری مدفوع
- افتادگی اندام لگن شامل مثانه، رحم، واژن یا رکتوم
- فیستول: ایجاد سوراخی در دیوارهی واژن و مثانه یا راست روده
- کیستهای خوش خیم در مجرای ادرار و واژن
درمان اختلالات کف لگن
در مراحل اول و با توجه به شدت مشکل روش های غیر جراحی توصیه میشود، رایج ترین روشهای غیر جراحی درمان اختلالات کف لگن در بانوان عبارتند از:
تمرین ماهیچههای کف لگن
این تمرینات باید زیر نظر متخصص فیزیوتراپی و با آموزشهای صحیح بیمار جهت تقویت عضلات لگن، بازیابی و اصلاح سایر مشکلات عضلانی و یا اسکلتی لگن باشد. این تمرینها یکی از موثرترین راهکارهای درمان جهت اختلالات کف لگن در خانمها میباشد.
تعدادی از تمرینات عضلانی مفید جهت تقویت عضلات کف لگن:
- تمرین کگل: جهت کمک به کنترل ریزش قطرهای ادرار
- تمرین مثانه: ایجاد کمی تاخیر جهت دفع ادرار در افرادی که احساس فوریت ادرار و یا بیاختیاری ادرار دارند.
- تمرین کنترل اعصاب: تمرینات تنفس عمیق و اهسته
اصلاح رژیم غذایی
گاهی موارد با اصلاح رژیم غذایی می توان تا حدودی برخی از این مشکلات مانند بیاختیاری ادرار را برطرف کرد، به عنوان مثال کاهش مصرف کافئین در طی روز و عدم مصرف مایعات در هنگام شب میتواند ضرورت دفع ادرار در هنگام خواب شبانه را تا حدودی برطرف نماید.
تزریق به منظور کنترل مشکلات مثانه
تزریق سم بوتولینوم به عضلات مثانه موجب شل شدن عضلات مثانه میشود و این موضوع در افزایش ظرفیت نگه داشتن ادرار و کاهش بیاختیاری ادرار کمک کننده میباشد. همچنین تزریق فیلرهایی مصنوعی به مجرای ادرار موجب می شود که کنترل ادرار بهتر انجام شود.
تحریک عصبی
در این روش با کمک محرکهای الکتریکی عصبی، پالسهای خفیف به اعصاب کمر ارسال میشود تا کنترل ادرار بهتر انجام شود.
پساری واژن
پساری یک وسیلهی حمایتی به شکل حلقه پلاستیکی و یا لاستیکی میباشد که جهت کنترل عملکرد مثانه داخل واژن قرار داده میشود.
تجویز داروهای خوراکی
جهت بهبود عملکرد روده و مثانه و یا کاهش علائم میتوان از داورهای تجویز شده توسط متخصص نیز استفاده نمود.
روشهای جراحی جهت درمان اختلالات کف لگن در بانوان
در صورتی که روشهایی که پیشتر ذکر شد جهت درمان اختلالات کف لگن در بانوان موثر نبود از روشهای کم تهاجمی جراحی مانند جراحی لاپاراسکوپی و یا جراحی رباتیک جهت بازسازی عضلات کف لگن استفاده میشود.
این روشهای کم تهاجمی مزیتهای زیادی دارند که عبارتند از:
- زمان بهبودی و دوران نقاهت کوتاه
- درد کمتر نسبت به روشهای جراحی کلاسیک
- برشهای کوچک در شکم (در برخی موارد که جراحی از طریق واژن انجام میشود احتیاجی به هیچ گونه برش و یا بخیهای روی شکم نمیباشد)
- بازگشت به زندگی روزمره در مدت زمات کوتاه
- کاهش خطر عفونت
- کاهش مدت بستری در بیمارستان
انتخاب پزشک متخصص و با تجربه برای انجام این نوع جراحیها بسیار اهمیت دارد. دکتر شروین مهدیزاده تهرانی با تخصص و تجربه گسترده در زمینه جراحیهای زنان مانند واژینوپلاستی و لابیاپلاستی در شهریار، میتواند به شما در انتخاب مناسبترین روش درمانی و دستیابی به بهترین نتایج کمک کند. برای گرفتن وقت مشاوره و دریافت اطلاعات بیشتر، لطفاً با دکتر شروین مهدیزاده تهرانی تماس بگیرید.
شماره تماس جهت دریافت نوبت مشاوره با دکتر شروین مهدی زاده : ۰۹۰۲۳۳۳۸۱۷۱
(زمان تماس: شنبه تا چهارشنبه از ۸ صبح تا ۸ شب)
مهمترین جراحیهایی که برای درمان اختلالات کف لگن در بانوان انجام میشود شامل این جراحیها میباشد:
اسلینگ مثانه
زمانی که در هنگام انجام فعالیتهای بدنی مانند عطسه و یا ورزش کردن دچار ریزش قطره ای ادرار شوید، روش جراحی اسلینگ مثانه به شما توصیه میشود. در این روش از طریق واژن دو برش کوچک در امتداد داخلی ران (نزدیک دهانه واژن) ایجاد میشود سپس یک پروتز کوچک در زیر مجرای ادرار (در دهانه مثانه) جهت جلوگیری از ریزش ادرار در هنگام انجام فعالیتهای بدنی قرار داده میشود).
جراحی رباط ساکروسپینوس
در مواردی که رحم یا واژن از بدن خارج شده باشد این روش جراحی انجام میشود. در طی این جراحی رباط ساکروسپینوس از طریق دهانه واژن با بخیههایی موجب لیفت واژن میشود. این جراحی از طریق واژن انجام میشود و هیچ گونه جای زخم و بخیهای در خارج از بدن مشاهده نمیشود.
جراحی کولپوپکسی ساکرال
در مواردی که رحم از واژن بیرون آمده سات این جراحی توصیه میشود. جراحی کولپوپکسی ساکرال از طریق یک برش شکمی کوچک و روش کم تهاجمی لاپراسکوپی انجام میشود. در طی جراحی واژن به موقعیت اصلی خود بازگردانده میشود.
جراحی ترمیمی لگن
جهت درمان بی اختیاری ادرار و یا افتادگی اندام لگن در زمانی که جراحیهای لاپاراسکوپی و یا جراحی از طریق واژن امکان پذیر نباشد و در مواردی که بیماری پیشرفت زیادی داشته است جراحی از طریق شکم یکی از گزینه های درمانی مناسب میباشد.
سخن آخر
همان طور که در این مقاله اشاره شد روشهای مختلفی جهت درمان اختلالات کف لگن وجود دارد که با توجه به شدت بیماری و وضعیت جسمی بیمار ،پزشک در مورد درمان مناسب برای شما تصمیم نهایی را میگیرد.
توصیه میشود که در سنین جوان و پیش از اینکه هرگونه مشکل در عضلات کف لگن ایجاد شود با انجام تمرینات اصلاحی و فیزیوتراپی در کف لگن نسبت به تقویت این عضلات اقدام نمائید تا از هرگونه درمان جراحی و یا مشکلات در ناحیه لگن پیشگیری شود.
برای بهروزترین اخبار، مشاورهها و اطلاعات ارزشمند در زمینه زنان و زایمان، صفحه اینستاگرام دکتر شروین مهدیزاده تهرانی را دنبال کنید. با دنبال کردن این صفحه، به جمع افرادی بپیوندید که به دنبال بهبود کیفیت زندگی و سلامتی خود و عزیزانشان هستند.