آیا با مراقبت های دوران بارداری آشنایی دارید؟ آیا میدانید که در دوران بارداری باید که نکاتی رعایت شوند؟ یکی از مهمترین دورهها در طول زندگی مادران، دوره بارداری است. سلامت جنین در این دوره بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل مادران باید هر سه ماه یک بار نسبت به مراقبت از جسم خود اقدام کنند. در سه ماهه اول بارداری نکات مراقبتی چندانی وجود ندارند اما سه ماهه دوم و سوم باید با احتیاط کامل سپری شوند. در ادامه در مورد مراقبتهای دوران بارداری با شما برای زایمان طبیعی و یا زایمان سزارین راحت تر صحبت خواهیم کرد.
مراقبت های سه ماهه اول دوران بارداری
به طور کلی دوران بارداری یک مادر به سه دوره مختلف اول، دوم و سوم تقسیم میشود. از زمان مثبت بودن تست بارداری تا هفته چهاردهم بارداری دوره اول را تشکیل میدهند. پس از این که در این دوران تست بارداری شما مثبت شد، باید سریعا به یک پزشک مراجعه نمایید و سونوگرافی انجام دهید. در سونوگرافیهای اولیه مشکلاتی همچون افتادگی رحم یا حاملگی خارج از رحم تشخیص داده خواهند شد. اگر افتادگی رحم داشتید، باید بهترین راهکار را برای درمان افتادگی شدید رحم بیابید. در غیر این صورت میتوانید با خیال راحت دوره بارداری را سپری کنید اما باید به چند نکته زیر توجه داشته باشید:
- از مواد غذایی که حاوی ویتامین a هستند استفاده کنید.
- از سبزیجات و ویتامینها استفاده نمایید و داروهای مکمل تجویز شده از سوی پزشک را سر موقع مصرف کنید.
- اگر حالت تهوع دارید، غذاهایی که باعث تحریک سیستم گوارش میشوند را کنار بگذارید.
مراقبت های سه ماهه دوم دوران بارداری
سه ماهه دوم بارداری از اواخر هفته چهاردهم بارداری شروع میشود و به هفته بیست و هشتم ختم میشود. در این دوره که مهمترین دوران بارداری هم هست، شما باید غربالگری شوید تا بدانید جنین سالم است یا نه. پس از این که غربالگری شدید، سونوگرفی شوید و پس از سونوگرافی شدن آزمایش خون انجام دهید. یکی از نکات مهم در مراقبتهای بارداری انجام آزمایش آنومالی است. در این آزمایش طول دهانه رحم بررسی میشود. از هفته شانزدهم بارداری به بعد باید مصرف قرص آهم را آغاز کنید و تا هفته بیستم از قرص فولیک اسید استفاده نمایید.
مراقبت های سه ماهه سوم دوران بارداری
سه ماهه سوم بارداری یکی از پرخطر ترین دوران برای مادران باردار است. ممکن است بسیاری از مادران در این دوران دچار اضافه وزن و اضطراب شوند. سه ماهه سوم بارداری از هفته بیست و نهم تا هفته چهلم امتداد دارد. در طول این دوران مادر باید آزمایشات زیادی از قبیل آزمایش خون، قند، ادرار و تستهای کبدی را انجام دهد. با انجام این آزمایشات هر گونه بیماری خاصی که در بدن مادر وجود داشته باشد، مشخص خواهد شد. در واقع شما با این آزمایشات متوجه میشوید که جسمتان سالم است و بیماری خاصی ندارد. در هفته سی و پنجم بارداری باید سونوگرافی شوید تا وزن جنین، چگونگی قرار گیری سر جنین و نوع زایمان مادر مشخص گردد. در این دوران است که نوع لگن مادر تحت بررسی قرار میگیرد تا مشخص شود آیا میتواند زایمان کند یا خیر. برخی از مهمترین نکاتی که به عنوان مراقبتهای بارداری در سه ماهه سوم باید به خاطر بسپارید، عبارتند از:
- افرادی که سابقه دیابت دارند باس از مصرف قند خودداری کنند.
- در این دوران چکاپهای دورهای نباید فراموش شود. در ضمن، مادران برای این که زایمان راحتتری داشته باشند در ماه آخر بارداری باید پیاده روی کنند.
- هر دو هفته یک بار به پزشک مراجعه کنید تا آزمایشات لازم را سر موقع انجام دهید.
مراقبت های تغذیهای دوران بارداری
تغذیه در دوران بارداری فوق العاده مهم است. به همین دلیل در مراقبتهای بارداری به نکات تغذیه ای اشاره زیادی شده است. اگرچه ممکن است سردرد و سرگیجه و حالت تهوع در این دوران مشکلاتی را به وجود بیاورند، اما باید از رژیم تغذیهای متعادلی پیروی کنید تا جنین شما سلامت باشد. مهمترین نکات تغذیه ای در این دوران عبارتند از:
- شما باید هر روز مواد غذایی حاوی ویتامین c را مصرف کنید. پس استفاده از توت فرنگی، پرتقال، گل کلم، کلم بروکلی، فلفل سبز و گوجه فرنگی را در برنامه روزانه خود قرار دهید. زنان باردار در روز باید ۸۰ تا ۸۵ میلی گرم ویتامین c مصرف کنند.
- رژیم غذایی دوران بازداری شما باید آب مواد معدنی، لبنیات و مواد غذایی فیبر دار تشکیل شده باشد. پس حتما در روز یک یا چند نوع میوه مصرف کنید و غلات را در برنامه رژیمی خود قرار دهید.
- در روز باید از منابع فولات استفاده نمایید. گوشت گوساله، انواع حبوبات و برگ تیره سبز موادی هستند که از فولات برخوردارند. اگر به این مواد آلرژی دارید، میتوانید از مکملهای فولات که با نام اسید فولیک به فروش میرسند، استفاده نمایید.
- مادران باردار باید هر روز مقادیر زیادی از ویتامین a را وارد بدن خود کنند. اسفناج، کدو، شلغم، سبزی، طالبی و هویج منبعی غنی از ویتامین a به شمار میآیند.
- استفاده از الکل یا هر گونه مواد مخدر میتواند به سلامت جنین آسیب زیادی برساند. عقب ماندگی نوزاد و نقایص دوران تولد از جمله مهمترین مشکلات ناشی از مصرف الکل و مواد مخدر هستند. پس در دوران بازداری این گونه از مواد مضر را کنار بگذارید.
سخن پایانی
ما در این مطلب در مورد مراقبتهای دوران بارداری صحبت کردیم. افراد باردار اگر به نکات مهم در این دوران توجه نداشته باشند، ممکن است جنین آسیب زیادی ببیند. سه ماهه دوم و سوم جزو مهمترین دوران در بارداری هستند. شما باید آزمایشاتی را در این دوران انجام دهید. تغذیه مادر نیز بسیار اهمیت دارد. از زمانی که متوجه بارداری خود میشوید تا زمانی که فارغ شوید، باید ویتامین مصرف کنید و از مکملهای تجویز شده از سوی پزشک نیز استفاده نمایید. با انتخاب یک پزشک ماهر میتوانید این دوران را به خوبی پشت سر بگذارید.
برای بهروزترین اخبار، مشاورهها و اطلاعات ارزشمند در زمینه زنان و زایمان، صفحه اینستاگرام خانم دکتر شروین مهدیزاده تهرانی را دنبال کنید. با دنبال کردن این صفحه، به جمع افرادی بپیوندید که به دنبال بهبود کیفیت زندگی و سلامتی خود و عزیزانشان هستند.